Wednesday, August 25, 2010

decision...

Ak pnah dgr ceramah dari ustz Hasrizal a.k.a Saifulislam. dia pnah kata,

"tiap2 hari dalam khdpn kita, kita akn buat kptsn"
betul sbnrnya.. cuba kita fikir, bgn pagi2 je kta da start buat kptusan... Mandi atau solat dulu? kmdn, bila da beres dua2 keje tu, dtg kptsn len yg harus dbuat n dfkirkn. pakai baju kuning atau biru? t-shirt atau bju krung? bg yg pmpn pulak, mgkin kptusan yg hrus dbuat tu brtmbh sket. contohnya, beg ungu atau pink? bila dah nk kuar rmah pon, masih gak nk fikir utk ptuskn warna n jenis kasut yg nk dipkai hari tu.

(hurmm... which one?)

tpi tu ktusan2 kecil yg kita buat sban hari. mgkin @ xmgkin kptusan2 tu akn affect hidup kita. mgkin kalau hari tu kita trslh pilih bju, kita akn kne saman dgn pak guard [ni tuk dak2 intec UiTM la trutamanya kn.. =)] Atau lbih truk kne 'saman' di akhirat nti (Nauzubillah..) tpi, klu stakat trslh pilih warna kasut/beg/tudung yg kurg 'matching' ngn wrna bju/gelang tgn/spec ke.. xjdik mslh bsr rsenye.. hehe..

tu sumer kisah kptsn2 yg boleh dikira 'kecil' dlm hidup kita.. mcm mana ngn kptsn2 besar? sng relate dgn hidup ak yg msih brgelar student nih.. kptsn yg bese2 kita buat seperti:-

1) nk trima/x twaran dri universiti ni? (nilah yg ak alami dulu.. dilema2..)
2) nk isi/x borg prmohonan biasiswa ni? bila dah dpt, nk trima/x?
3) kos apa yg ap yg nak amik ni? ak nk jadik apa nnti?
4) or nk advance sket, nk trima atau x pinangan mamat ni? (berangan2.. hehe)

(so... which one is THE ONE?)

bila kita fikir2kan semula, kptsn2 besar sprti nilah yg bawa kita ke tmpat kita berada skang ni.. btul x? kptsn tuk memilih sesebuah institusi pngajian tu kdg2 mmbntu kita mnjadi pljr cemerlang. pilihan utk mngmbil/mngiktiraf seseorg mnja
di shbt kita, mncrminkan sape kita skang. n dlm byk2 tu, pasti ad kputusan yg kita rsakn baik dan ada juga yg kita anggap buruk. cuma, kita kne igt, kptsn yg kita anggap buruk/kurang baik tu mgkin jln yg Allah sediakn utk suatu pgakhiran yg baik.

klupun kita rase kptsn yg 'truk' kita buat tu tlh mnybabkn hidup kita x sebaik yg sepatutnya, aslkn hati ikhlas n reda insyaAllah, you'll see the light at the end of the tunnel. but, klu kita buat yg sebaliknya, marah, merungut, lupa pada Allah, well... it might not be the light that we'll see, but its hellfire (Nauzubillah..)
Allah prnah brfirman dlm surah Al-Baqarah,

"...Dan boleh jadi kamu benci sesuatu sedangkan ia lebih baik bagimu, dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu sedangkan ia melarat bagimu. Dan Allah mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.."

apa yg boleh kita buat adlh brdoa agar dlm setiap kptsn yg akan/ dah kita buat, Allah akn mmbimbing kita... Agree? Berusaha pun jgn lupe.. Antara usaha yg bley kita wat trmsuklah solat sunat istikharah, tnya pndpt/pndgn kwn2, parents n org2 yg arif tntg sesuatu prkra tu. lpas pada tu, barulah kita tawakal dg result dri kptsn yg kita buat tu tuk kemudian hari nti.....


(ap seme nih? buntu2....)

haha.. ske ati wat dialog sndiri...kurkur~

7 comments:

iman_insyirah said...

dalam hidup ni mmg byk pilihan,
tp bkn sng nk wt pilihan...
~yg bab pinangan tu,org trime je hakhak...

ainazirah said...

waah.. rajin update~

nice post

Annas Alias said...

klu stakat trslh pilih warna kasut/beg/tudung yg kurg 'matching' ngn wrna bju/gelang tgn/spec ke.. xjdik mslh bsr rsenye.. hehe..

laa, bukan mslh besar ke? org pompuan cm slalu bersusah pyh ke atas mende ni...

akubukansapesape said...

anis,
ko men trime2... cbe klu yg xsnonoh.. still nak??? ohcee... muhasabah2.. kakah

akubukansapesape said...

echah,
rajin ke?? haha.. sbb dah byk kali kne mrah lmbt sgt buat post bru.. kurkur..
p/s:thnx btw

annas,
ko kne tgok org pmpn cmne r annas.. ak xnafikn mmg ad.. tpi bgi ak la, klu satu ari nti ko jmpe org cmtu, ak nasihtkn xpyhlah... wat pnat j.. haha.. (terharu x ak kasik nasihat ni kt ko??)

Annas Alias said...

kalu ko bgtau sape yg xbersikap cmtu, aku pasti akan lagi terharu, muahaha

akubukansapesape said...

annas,
mnelah ak bley bgtau yg buruk2 pasal org... (ceh... baik nih..huhu) ha terharu lgi x laju2???
p/s:blnja la ka eskrem.. bru la ak lak ley terharu ngn ko..