Wednesday, December 22, 2010

...aku dan kamu...

hye kawan2!!eh jap2..ni bukan wana tau.ni kawan die.eh wana,apasal follower engkau sikit sangat.cube ko tengok follower aku hoho~perasan ramai follower padahal tak sampai 50 pon huhu...tu la ko,wat blog pandai.nak update malas!!ko dok rumah abeskan beras je kan..



ok2 nak sambung cite..sambungan dari cite kau dan aku~sila la bace ye.promote blog jap ahah...



kami dapat tawaran pergi intec.still lagi tempat yang same tapi course berlainan.dia nak jadi veterinar,aku nak jadi doktor orang.aku pon tak paham apasal laa ko nak jadi doktor haiwan ek wana.punye banyak keje,keje dengan bulu kucing gak yang ko suke.



so,aku under middle east program(MEP) dan dia ausmat.kami pon up sikit laa tempat lepak kami.dulu lepak kat dorm je.paling2 pon lepak kat dewan makan.sekarang ni lepak kat secret recipe...



dan sekarang,aku kat sini,mesir.dan dia lak tengah nak decide nak g aussie or new zealand...walaupun kami dipisahkan oleh 2 benua,namun tali persahabatan kami tetap utuh...bez tak ayat??huhu..waaa..kepada pembaca blog wana ni,mintak maaf la ek kalau before ni ayat wana ni tak bez langsung.haha..dah la dok update blog die.g kutuk tuan nye blog lak huhu

tapi nanti ko nak fly jauh,kite dah jarang jumpe dah.tak dapat nak hang out dah*sobsob*~ceh,bajet macam tak boleh nak skype or ym je huhu



dear wana,

selamat hari lahir yang ke-19~orang lain dah nak masuk 20 ko baru 19 ke?!ketinggalan komuter sungguh la kamu huhu



semoga kamu berjaya mencapai impian.semoga apa yang kamu ingin kan adalah apa yang dikehendaki Allah dan semoga ia adalah yang terbaik untuk kamu... :)



lagi satu,ko abes study tu cepat2 sikit.jenuh aku nak tunggu ko balik nanti.yang penting time aku kawen ko kene ade hahaha...lagi satu,kalau ko kawen umur 30 aku malas dah aih nak jadi pengapit ko.ko cari pengapit lain :D

~kepada yang membaca blog wana ni,saya takde niat pon nak hack blog die.die yang bagi username n password blog ni dengan ikhlasnye kat saye *winkwink*(^_^)

Thursday, December 9, 2010

These two weeks

Fuhh... Setelah berbulan-bulan aku x mnjejakkn kaki n tgn ke blog aku nih. Bukan stakat bersawang, dah xtau hantu apa dah yg bertndang kat sini. Mmg kompom kene wat seance dah nak halau seme2 makhluk supernatural nih.. (haha.. kidding.. tahayul seme2 tuh)

Wokeh.. To start with, my life been pretty awesome. Aku nak wat laporan perjalanan kerja aku selama 2 mmgu nilah raseny.. sbelum tu, tuk pngetahuan korg, aku ada wat internship for my uni application.. so...

Di bawah adalah laporan secara xrsmi yg aku sediakn tuk korang: (kurkur..)


LAPORAN KERJA PRAKTIKAL DI INSTITUT BIODIVERSITI & VETERINAR KEBANGSAAN

Nama : Nur Syazwana Sharim
Tempat : Institut Biodiversiti & Veterinar Kebangsaan, Jerantut, Pahang
Masa: 29 November 2010 hingga 9 Disember 2010

Pada tanggal 29 November 2010 sehingga 9 Disember 2010, saya pelajar seperti yang tertera di atas telah menjalani kerja praktikal di Institut Biodiversiti & Veterinar Kebangsaan (IBVK) di bawah bimbingan Pegawai Veterinar bertugas, Dr Lai dan Dr Hafizan. Kerja praktikal ini juga turut disertai 2 orang pelajar Tahun 2 Fakulti Perubatan Veterinar Universiti Malaysia Kelantan iaitu Syakira dan Fadilah.

(Perh... Dah la wat ayat skema2 nih.. Pnat aku perah otak nak betulkan tatabhsa. Lagipon xyah lebih2, nnti korg kagum sgt ngn vocab aku. Aku xnak r korg terseksa.. err.. maksud aku kagum.. yup2.. KAGUM.. ngee~)

Banyak sbnrnya yg aku blaja. Dri segi health maintainability sampai la management works. Tu blom trmsuk personal advices dripada staff2 IBVK yg sgt gempak nih. Aku rase drpda korg stress baceeeee je apa yg aku wat, bek aku kasik graphics sket kat korg. Baru r nmpk menarik tertarik n mmg da BOOM sket.. (Kununnye~~)

Ok, hari2, keje ktrg start pagi2 kol 8. Btw, tuk pgtahuan korg, kat IBVK ni ada lmbu, kambing, kerbau, rusa n bakal ada byk agi binatang len taun dpn. IBVK ni sbnrny pembekal n pengumpul semen tuk wat cross breeding r especially. so tgas aku adalh tolong dyorg jaga kambing2 n lmbu2 penjantan ni...




Nilah kandang lembu yg aku n senior2 dri umk kne cuci hari2.. sbnrnya ada satu lgi kndang lmbu kt bawah tpi aku xyah lah tnjuk kt korg.Nti korg kesian lak kt ktrg kn... haha




Ni lak baka lmbu KK a.k.a Kedah Kelantan.. huhu.. ak rse nme dy msti mmpu mmbanggakn n mngembangkn hidung anak2 Kedah n Kelantan.. kihkih.. tuk pngetahuan korg, ni je satu2 nye baka pure dari Malaysia yg ada.. yg len seme dah kacuk2.. xtau dah bpe byak mixed.. bese lah.. 1 malaysia... ngahaha..




Ni antara baka len yg aku smpat amik gmbr.. ni Charolais, baka dri Charolles, France.. tpi sgt popular kt Australia tuk cross breeding.. sgt besar n tggi.. bulu yg lmbut n.. klu korg tgok lmbu nih for real.. perhhh.. sgt rse cm nk wat daging burger n makan laju2.. haha..




Lembu ni lak aku xsure baka apa n dari mna.. but thats not the point. Yg aku nk tnjuk kt korg ialah kaki lmbu ni yg biru2 tuh.. tu sbb ktrg smbur woundsanex (ubat fungsinya sbgai flies repellent). kaki2 lmbu ni byk yg ada maggot wound. ble sbut maggot means MAGGOT.. literally.. fuhh.. ada yg dah luka bernanah plus ngn tlur lalat.. ha.. baunya lak.. perh.. mmpu menjatuhkan sebatillion tentera Nazi.. (haha.. hyperbola~).. tpi mmg pon bau dia.. ngerkk~~ tdo mlam pon termimpi2.. haha..nilah antra treatment yg ktrg kne wat...


Kat kandang kambing lak........



meet three sisters... from left: Fajar, Baby, Browny.. haha.. nme len gler masing2.. mklum r godmother masing2 yg kasik nme kn.. so ske hati r.. haha




Ni Encik Akhlak Veterinary Assistant kt IBVK ni yg ngah mesin bulu biri2.. aku pon wat gak.. tpi xdapat r nk tnjuk gmbr kn.. sbb time aku ngah mesin mna ley nk pgg camera.. lgpon mne lak biri2 ni pndai nk pusing n peace klu ktrg nk amik gmbr sesame.. hehe.. xsnang sbnrnya mesin bulu biri2 nih.. memerlukn skill yg tggi.. huh..




Ni lak gmbr time ktrg kat kandang ternak kmbg org persendirian.. ni kre field work r.. Klu sape2 yg ad trnak kmbing or lmbu, nk mntk tlong IBVK nk wat kje2 cm vaccination ke or in this case, SIDA ( a way to synchronize livestock birthing) bley r dpt free... untung wo... Ni Dr Lai n Encik Akhlak ngah set up apparatus. Yg En Ahklak pgg tu, tuh ultrasound machine.. nk check kmbing bunting or x..




Ni Dr Lai yg ngah tekun checking the goat...




ni aku yg ngah msukkn sejenis alat ke dalam bhgian vulva kmbg betina tuk prevent drpda kmbing2 ni mate.. so, after 19 days, n kmbg2 ni seme akn on heat, alat tu akn dicabut n mereka2 pon ley mate then dptla anak kmbing secara beramai2 nti serentak... huhuhuh....



so, spnjg duk ngn kmbing2 nih, ak ada 2 kmatian dlm satu hari.. sekor kmbing betina yg dah lme sakit pas dy keguguran.. (tragis x??? Tpi ok gak dy sakit, at least aku dpt pluang wat

injection/ sub cut=injection under the skin.. huhu) pastu, sekor agi anak biri2 yg xsempat nk lahir sbb tersgkut.. Anak biri2 tuh besar sgt tuk mak dia, jadik susah nk kuar.. (tulah padahnya duk ngn biri2 jntan baka beso.. erk~ Haha) n cam bese, pas mnghadapi kematian, adalah post mortem yg kne dibuat.. ngehehe..

tulah cte ak.. apa yg aku dpt.. hurmm mcm2 sbnrny.. yg ak sgt pasti is, the job is a kinda of nikmat yg Allah kasik kt aku.. thats for me.. klu korg paham, apa yg aku rse spnjg aku wat seme2 ni, i mean all my practical work, aku dpt satu kepuasan.. penat n susah seme2 keje nih, thats for sure.. tpi at the end of the day, aku rase some kinda satisfaction yg mmpu wat aku happy.. Allhamdulillah pada Allah.. hopefully korg pon dpt rse apa yg aku rse dalam setiap apa yg korg wat... InsyaAllah...




Thursday, September 9, 2010

LIFT ME UP

This road
Is anything but simple
Twisted like a riddle
I've seen high and I've seen low

So loud
The voices of all my doubts
Telling to give up
To pack up and leave town

But even so I had to believe
Impossible means nothing to me


So can you lift me up?
And turn the ashes into flames
Cause I have overcome
More than words will ever say
I've been giving hope
That there's a light on up the hall
And that a day will when the fight is won
And I think that day has just begun


Somewhere
Everybody starts there
I'm counting on a small prayer
Lost in a nightmare

But I'm here
And suddenly it's so clear
The struggle through the long years
It's hard for me to outrun my fears

But everything that's worth having
Comes with trials worth withstanding


So can you lift me up?
And turn ashes into flame

and the day will come when the fight is won
And I know that day has just begun..


p/s: ni sbnrnye lagu.. tpi ak ad alter sket.. (mutation.. it changed the amino acid chain that code for the song's DNA.. huhu.. ngarut~)


Monday, September 6, 2010

caring animal

hurm... setelah beberapa ketika... hari ni ak nk kongsi ngn y'all sme pasal 'Caring Animal'
?????plik?? xlah... xlgsung.... ak rse x pon.. huu~

last 2 weeks.. ak n 2 org kwn motip ak gi klinik ni tuk internship ktrg.. (gler lmbt ak post.. 2 mggu dah.. xde ksmptn~)

so, kt sne, mcm2 la ktrg wat... ak rse bek ak tnjuk gmbr2 je.. lgi sonok plus interactive sket brbndg crite je.. since u guys wont have time for all my bla.. bla... bla...

meet Lucky... lucky kucing kt sni.. yg Dr Ng n Dr Kee jge.... sgt gemok..

ni... errr... ak lpe nme dy ap.. but she has diarrhea n hyper salivate... so, dy kne duduk ward..

ni pon lgi sekor ak lpe nme dy.. but she is 6 months n shes not eating.. for rabbits, if they do not eat they'll die.. (lgi truk untk matured rabbits sbb bad bacterias dlm bdn dyorg lbih bnyk n if they do not eat, the good bacterias yg tlong utk digestion will be eaten by bad bacterias n harm the rabbit itself..) - gler cmpur2 bahase ak... sorry2..

ni Chot... Chot patah kaki.. nmpk x?? dy bru je bkak bandage dy.. after 2 weeks.. poor little thing..

ANGEL!!! shes really an angel.. angel dtg tiap2 mggu tuk mandi... this is one of the most adored fren in the clinic.. dy sgaaaattttt la baik.. korg wat ap pon kt dia, dia reda jek... ak xsure la plak dia breed ap.. ak rse Chihuahua.. but nweys, shes definitely a good n kind dog breed.. hehe

Minnie is not feeling well too... shes staying for how long, im not sure..

ni lak Mojo... Mojo is a Shih Tzu breed.. very sensitive dog... they r home pet.. so, need more attention n care.. love to be loved...

ni lah Dr Kee... dy ngah brsihkn telinga Mojo smbil dbntu Elaine... Ari syg Mojo.. kn2??? hehe

ad gak beberapa patients yg xsmpt nk amik gmbr dyorg.. tpi ak ni sgtlah adil n saksama.. so, ak crik yg gmbr yg paling mirip ngn dyorg so that korg dpt gmbrnny..

ad sekor anjing tuh, cm nilah rpenye... a husky.. sgt hensem.. nmenye Snowy.. suspected for skin disease due to bacterias coming from living place probably... tpi satu jelah pesanan kt sape2 yg teringin nk bela anjing cm Snowy ni.. A husky is meant to be in a cold country.. they have two layers of fur to adapt with that kinda environment.. so, krg sesuai tuk duduk kt malaysia yg pnas ni.. but if korg nk gak,, kne kasik dy duk dalam aircond or korg bersiap sedia jelah tuk... KEMATIAN!!! haha.. (ak serius ni... xyah lah bela anjing ni kt sini.. sian dyorg n korg skali)

pastu ad anjing cm nih.. nmenye Max.. besar n cantik n hensem gak... an English Sherpherd.. anjing jnis ni bsenye peladang bela tuk tlong dyorg kt ladang la for sure... anjing pengembala... see?? Sherpherd...

ni lah anjing breed Shih Tzu.. sme breed cm Mojo tdi.. tpi point ny kt sini bkn pasal Mojo.. tpi Baby... Baby lah anjing yg dah melakar sejarah dlm hidup ak.. huhu~ dialah anjing prtma yg ak sentuh, pegang n even anjing first yg jilat muke ak.. Huuuuu~~~ tpi, korg kne bygkn, anjing cm lam gmbr ni tpi ad imfammation kt punggung dy... skin disease gak.. mcm yg ak cte tdi, Shih Tzu is a very sensitive breed.. so, well done Baby?? sbb dah buat sejarah lam hidup ak.. hahaha

so, overall.. sronok sgt... bgi ak interesting sbb korg akn experience different things every minute.. setiap patient akn ad different problems, different attitudes n behaviors.. pastu, can make lotsss of frens... plus, bgi ak, snang lgi duduk ngn dyorg brbndg ngn manusia yg ske wat mnde jdi lbey complicated...

n sorry sbb byk anjing compared to other animals.. sbb ramai customers chinese n indians.. so dyorg bela anjing.. ad la beberapa yg bela arnab n kucing.. org melayu x hntr pets dyorg ke klinik.. sbnrny bkn org melayu je, rmi org yg xhntr pets dyorg ke klinik.. maybe perception dyorg towards animals care x smpi ke thp tu lagi.. but, xsl pon kte wat cmtu sbnrny... in fact, Allah n nabi ske... Islam ajr kte brbuat baik pada semua makhluk.. n this is one of the ways..

hopefully, one day i can be like Dr Kee n Dr Ng so that ak pon dpt berbuat baik pada makhluk Allah yg lain selen manusia..

Wednesday, August 25, 2010

decision...

Ak pnah dgr ceramah dari ustz Hasrizal a.k.a Saifulislam. dia pnah kata,

"tiap2 hari dalam khdpn kita, kita akn buat kptsn"
betul sbnrnya.. cuba kita fikir, bgn pagi2 je kta da start buat kptusan... Mandi atau solat dulu? kmdn, bila da beres dua2 keje tu, dtg kptsn len yg harus dbuat n dfkirkn. pakai baju kuning atau biru? t-shirt atau bju krung? bg yg pmpn pulak, mgkin kptusan yg hrus dbuat tu brtmbh sket. contohnya, beg ungu atau pink? bila dah nk kuar rmah pon, masih gak nk fikir utk ptuskn warna n jenis kasut yg nk dipkai hari tu.

(hurmm... which one?)

tpi tu ktusan2 kecil yg kita buat sban hari. mgkin @ xmgkin kptusan2 tu akn affect hidup kita. mgkin kalau hari tu kita trslh pilih bju, kita akn kne saman dgn pak guard [ni tuk dak2 intec UiTM la trutamanya kn.. =)] Atau lbih truk kne 'saman' di akhirat nti (Nauzubillah..) tpi, klu stakat trslh pilih warna kasut/beg/tudung yg kurg 'matching' ngn wrna bju/gelang tgn/spec ke.. xjdik mslh bsr rsenye.. hehe..

tu sumer kisah kptsn2 yg boleh dikira 'kecil' dlm hidup kita.. mcm mana ngn kptsn2 besar? sng relate dgn hidup ak yg msih brgelar student nih.. kptsn yg bese2 kita buat seperti:-

1) nk trima/x twaran dri universiti ni? (nilah yg ak alami dulu.. dilema2..)
2) nk isi/x borg prmohonan biasiswa ni? bila dah dpt, nk trima/x?
3) kos apa yg ap yg nak amik ni? ak nk jadik apa nnti?
4) or nk advance sket, nk trima atau x pinangan mamat ni? (berangan2.. hehe)

(so... which one is THE ONE?)

bila kita fikir2kan semula, kptsn2 besar sprti nilah yg bawa kita ke tmpat kita berada skang ni.. btul x? kptsn tuk memilih sesebuah institusi pngajian tu kdg2 mmbntu kita mnjadi pljr cemerlang. pilihan utk mngmbil/mngiktiraf seseorg mnja
di shbt kita, mncrminkan sape kita skang. n dlm byk2 tu, pasti ad kputusan yg kita rsakn baik dan ada juga yg kita anggap buruk. cuma, kita kne igt, kptsn yg kita anggap buruk/kurang baik tu mgkin jln yg Allah sediakn utk suatu pgakhiran yg baik.

klupun kita rase kptsn yg 'truk' kita buat tu tlh mnybabkn hidup kita x sebaik yg sepatutnya, aslkn hati ikhlas n reda insyaAllah, you'll see the light at the end of the tunnel. but, klu kita buat yg sebaliknya, marah, merungut, lupa pada Allah, well... it might not be the light that we'll see, but its hellfire (Nauzubillah..)
Allah prnah brfirman dlm surah Al-Baqarah,

"...Dan boleh jadi kamu benci sesuatu sedangkan ia lebih baik bagimu, dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu sedangkan ia melarat bagimu. Dan Allah mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.."

apa yg boleh kita buat adlh brdoa agar dlm setiap kptsn yg akan/ dah kita buat, Allah akn mmbimbing kita... Agree? Berusaha pun jgn lupe.. Antara usaha yg bley kita wat trmsuklah solat sunat istikharah, tnya pndpt/pndgn kwn2, parents n org2 yg arif tntg sesuatu prkra tu. lpas pada tu, barulah kita tawakal dg result dri kptsn yg kita buat tu tuk kemudian hari nti.....


(ap seme nih? buntu2....)

haha.. ske ati wat dialog sndiri...kurkur~

Tuesday, August 24, 2010

sempena ramadan...

sempena ramadan yg mulia nih.. ak mulakn mengepost bru ngn sedikit prkongsian lah ngn kawan2.. ni pgisian yg ak n akhawat usrah kongsikan mase circle ktrg ahad lepas.. tjuknya,

TAFSIR SURAH AL QADR


sprti yg kte tahu, generally, surah ni Allah mnceritakn tntg lailatul qadar.. so, ap sbnrnya lailatul qadr nih?? (rase cm jdik pengacara kisah2 nabi je gne ayt cmni.. kurkur..)

lailatul qadr = malam seribu bulan = lailatul mubarakah = malam keberkatan

so, maybe ak bley wat dari ayt ke ayt lah ek.. lbey mdah tuk kte pahm...

AL QADR


Ayat pertama


"sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Quran) pada malam qadar"


Allah menceritakan bhw pada mlm ini (mlm al-qadr) Al Quran tlah dirunkn dri Luh Mahfuz ke Baitul 'Izzah (langit dunia) n strsny scara berperingkat-peringkat kpd Rasulullah s.a.w selama 23 thn..

LUH MAHFUZ
BAITUL 'IZZAH
RASULULLAH S.A.W (23 thn)

Ayat kedua & ketiga

"Dan tahukah kamu apakah malam kemulian itu?"
"Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan"

ada riwayat mngtakan, prnah suatu ketika Rasulullah duduk n berfikir yg sbnrnya umur umatnya ini pendek-pendek.. (hnya 60-70 thn jek). maka dgn itu, Jibril pun dtg dan mmbwa kbr gmbira melalui surah nih.. surah yg mnyatakn wujudnya satu malam yg lebih baik dri seribu bulan.. melalui ayt2 ini, maka para shabat yg dgr rse sgt lah gembira n tenang hati2 mereka kerana masih diberi peluang utk memaksimumkn amln masing2..

dari riwayat Imam Al Ghazali pulak, ad sebuah kisah disebalik ayt ni...

once upon a time, ad seorg lelaki bani israel ni.. nme dia Syam'un. Dia ni seorg phlwan Islam yg sgt hebat, berjihad melawan musuh selama seribu bulan. Dan selama dia bertarung, xprnah sekali pun dia kalah.. maka, ramailah musyrikin pd waktu tu yg benci n sakit hati ngn
Syam'un..

Dyorg pun berpakat tuk bunuh si Syam'un.. memandangkn Syam'un xmmpu dikalahkn klu lwan face-to-face, so dyorg main kotor.. dyorg dtg kpd isteri Syam'un n twrkn wang emas utk mngikat Syam'un ketika dia sdg tdur pda waktu mlm.. dsbbkn tmak pada harta, isteri Syam'un pun setuju.. tpi, dgn izin Allah Syam'un terlepas dri iktn tuh.. tuk cover malu, isteri dy pun kata, "I saje je bang ikat u.. nk uji kekuatan.. hehehehe".

Dgn ketidakberhasilannya rncgn dyorg tuh, maka berputus asalah musuh yg rmi tadi.. tibe2 iblis mnjelma n bagi cdgn yg bernas pada dyorg..
"Apakata korg pegi suruh isteri Syam'un tnyakn pada dia, apa sbnrny rahsia kekuatnnya"




so dyorg pon lksanaknlah cdgn iblis laknatullah tuh.. mula2 Syam'un keberatn gak nk bgi tau tpi mgkin dgn lmah lmbutnya isteri dia pujuk.. Abang2~ bgtaulah....(mcm tu kot.. hihi). Syam'un pun bgtau yg sbnrny rahsia kekuatan dy trltak pada jggut 8 helai dia yg pnjg tuh.. maka mlm tu, isteri Syam'un yg jahat n tamak ni pun potong jggut Syam'un n ikat suaminya tu kt tiang.. bermulalah penyeksaan trhdp Syam'un.. ad riwayat kte, anggota bdn Syam'un tlh dkrat satu demi satu.. (sgguh dahsat).. tbe2 Allah mgilhamkn Syam'un tuk berdoa n mintk prtolongn dri Allah.. so, Syam'un pon brdoa,
"Ya Allah, beriknlah ak kekuatan tuk melwan musuh2 ini.."

BANG!!!!!!

dgn tkdir Allah, rntuhlah rmah pasung tmpt di mana Syam'un diseksa waktu tu n terkorbanlah semua musuh2nya termasuklah isteri Syam'un sndri... ad riwayat gak mnmbh, slpas kjadian tuh, Syam'un pun mngabdikn diri kpada Allah selama seribu bln lagi sbgi tnda syukurnya..

apa kaintnny ngn ayt 2-3 nih?? ha, ble kisah ni dcrikn pada para shbt, dyorg pun mstilah nk jgak dpt peluang tuk beribadat sprti Syam'un tdi...ayat2 nilah yg jdik pnwar kegusaran hati mereka..

Ayat keempat

"pada malam itu turun para malaikat dan Ruh (Jibril) dengan izin Tuhannya untuk mengatur semua urusan"

pda mlm tu gak, para malaikt dri Sidratul (pokok bidara) Muntaha (smpdan) turun dgn izin Allah utk mngunjungi n mmberi rhmat kpada org yg beribadah pda mlm trsbut.. kerana byknya malaikt yg trun naik pada mlm tuh, ad hadis mnyebut,

" pada hari (stlh) lailatul Qadr, matahari tidak silau (tnpa sinar) sehinggalah ia meninggi"


Ayat kelima

"sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar"

Ini kerana, syaitan xdibnrkn tuk mmbuat kjhtn. hadis Nabi mengatakn,

"Salamun hia (baik seluruhnya), tidak ada kejahatan padanya (mlm Al-Qadr) kejahatan smpi trbit fajar"


kesmpulanny, mrilah kita sama2 mngejar mlm Al-Qadr yg dah Allah kurniakn pada umat Nabi Muhammad krna sgguhnya Al-Qadr x dikurniakn pada umat2 sblum kita.. MasyaAllah rahmat Allah pada kita...

p/s: dah lame xmnulis, trpnjg lak post kli nih.. smoga kita same2 dpt mnfaatny..

Friday, July 30, 2010

math class + flour bomb = ????

"today we gonna play a game" tulah ayt first yg kuar dri mulut lecturer math ak smlm mse msuk klas ktrg.
"but, u do your own work first while im finishing smthg"... so, ktrg pon start la wat kje msing2... selepas beberapa ketika...

"ok, today you gonna get dirty. where do u think we'll play this?" kte lecturer ak smbil angkt sepeket tepung...

tpi pastilah bkn tpung cap ni yg ktrg gne kn.. nti tggi lak costny gne tpung import.. haha

"?????????"
tulah respon ktrg..


"its a simple game n of coz its about math. its gonna be girls vs boys. im gonna give u questions n the first to answer will get the chance to throw the other group with... flour"

"what???????
" tu lak respon ktrg selepas tuh.. (kre ok la sket sbb ad perkataan yg mmpu kuar dri mulut ktrg kn...)

kmdn, ktrg pon ramai2 mnju ke basketball court kt bw
ah.. ble game tu start....

(sekadar gambar hiasan)
hahah... rse cm lam magazine lak..
nilah keadaan kwn2 aku..

cmtulah jdiknye... tu
k ktrg GIRLS.. main target ktrg ialah:

1) MEGAT HAFIZUDDIN
2) sesape jelah yg sempat.. haha


agk dasyat gak la permainan ktrg aritu... first time ak tgok kwn2 ak yg nmpk mncbr gler nk tkan GC(graphic calculator) mmndgkn friction force dah kurang sbb GC tuh dah kotor ngn tpung..


bagi kwn2 ak yg pakai bju kaler hitam hari tu, lagi lah truk kesanny kn... masing2 dah mcm ley goreng cm aym goreng tpung pon ad ak tgok... (kurkur...) sebijik cm aym yg kt ALM cafe tuh.. (hehe... kidding kengkawan..)


xdinafikan ak pon kne agk truk gak sbb ad org tetibe nk berdendam ngn ak sbb ak tersalah bling tpung kt dia.. sumpah dua kali ak kne.. siap bwak lari paket tpung skali ngn dia.. nasib bek ak mmg dah ad spare segenggam tpung lam tgn ak.. ak pon... wat serangan balas r... huhu..

sekadar gambar hiasan... lagi (erk..)

tpi mstilah impactny pada ak lebey lagi sbb dy ad sepeket tpung.. ak?? segenggam jek.. sepeket + segenggam = kalahlah ak... (=.=)

but overall... klas math ak aritu sgt happening lah... thnx wat lecturer math ak.. n thnx kwn2 yg backup n tlong hilangkn tpung kt bju n tdung ak.. thnx gak pada kwn2 yg BALING tepung kt ak... n sorry bagi sape2 yg kne baling tpung gak.........



Wednesday, July 28, 2010

me and her...

weekend lepas, ak spent time with anis... from friday till sunday.. dah lme ktrg xwat gni semenjak org tu blaja jauh.. huhu... mle2 anis smpi sini , ak ngn pnuh baikny mnjmput dy kt bus stop bwah.. (ohceh..) mlm tu, xde la ap2 yg ktrg wat selen berborak-borak-borak.. (ha, pnye lah byk mnde yg ktrg borak)

hari esokny, bermulalah pengembaraan kami.. GENG!! hehe.. motip.. kami ke Times Square.. dah la ktrg brtolak agak lmbt hari tuh.. kol 11 bru nk kuar rumah.. ley lak lepak2 smbil 'brunch' (breakfast+lunch) kt KL sentral.. beselah, kan DEKAT SGT times square tu ngn shah alam.. haha..


maka, kmi pon berjln-jln lah smpai kaki dah xmmpu nk jalan... humph, jln ngn anis, mmg serius jln jelah.. ak nk try kasut pon xde feel sbb ak bantai pki sneakers hari tu.. last2 kaki anis lah yg mnjdi mgsa kasut2 tu.. haha.. thnx btw ye my fren..

pastu, ktrg pgi r mlwat cosmoworld.. bajet2 nk msuk lah kn sbb rse cm mnrik j klu nek ketapi yg lalu kt celah2 cndwan tuh.. mcm Wana in Wonderland lak ak rse.. tpi, mmndgkn kesuntukkan mase n kerugian yg agak besar klu msuk sbb dah lewat, ktrg pon smpt posing2 jelah kt tepi tuh amik gmbr.. hehe


COSMOWORLD yg xkesampaian nk msuk... huhu..


haha.. tgok nih, org yg konon2ny malu nk amik gmbr depan2 org rmi..


tpi akhirny mgalah ble tgok ak ngn pnuh bestnye duduk ats mnde nih... kurkur.. siap pgg2 lagi telinge mnde tuh... hish...


tgok tuh mnde nih tersnyum gmbira ak amik gmbr ngn dy.. huhu


knon2ny nk amik gmbr kt blakang lah, alik2 mke ktrg yg nmpk.. tpi bkn slah ak, mke anis yg besar... haha


tpi, yg pling bez tuh, nilah outing ak ngn anis yg sgt berilmiah spnjg ktrg kwn nih.. pgi ICEAGE tuh... huhu... rse cm cte doraemon lak kn ley balik2 ke mse lampau.. haha.. tpi seres ak nk ckp, tmpt tuh agk bez r sbnrny.. mnrik.. i admire their work.. how they present the ice age is pretty awesome actually...


nilah dia pintu ske hati yg bwak ktrg ke ice age... uuuuuuu~~


tpi mstilah kne amik gmbr dlu sblum msuk lam pintu ske ati ni kan.. sbgi bukti, nti korg xcye lak.. haha (ok dah.. wana motip~)


korg nk tau nape ak bgga dpt kwn cm anis?? ha.. sbb keberanian dia mmg xdpt disangkal lagi.. ketenangan n keceriaan mke dy ttp teserlah wlupon dah duduk dpn mulut dinasour.. haha


last skali, ak nk tnjuk beg cantik ak!! huhu.. trjmpe mse jln2 tuh.. comel kan??? cm m&m pon ad... huhu

n overall, my weekend was really fun... thnx anis for coming... dah lme kte x wat mnde2 gni.. huhu.. pnjg umur kte jln lgi.. kte gi petrosains lak nih.. xpon duduk je lepak kt kedai buku.. haha... brulah BERILMIAH outing kte.. btol x???hehe

Tuesday, July 27, 2010

after a while....

setelah sekian lame tidak mengepost.. huhu.. harini nk POST... apakah???? ok2..

my activities today:

morning til evening - class

late evening - cooking for dinner (dinner with nisa' today...)

nite - helping cici with her interview tomorrow...

so sbnrny nilah purpose ak menulih mlm nih.. mgkin ini bkn bidang ak, tpi perhaps i may help in some ways... mase cici n ily ngah sibuk argue pasal pharmacy and medicine, ak tergerak lak nk tulih possible questios tuk interview tuh...

tuk pengetahuan semua, bagi sesiapa yg sedang or akan mengambil ausmat/sam, major in pharmacy/dentistry/medicine, bounded to new zealand, an interview for university of otago is compulsory for you to get the conditional letter n finally ensuring u a placement.

the possible questions are:

1) current disease
2) your opinion on the free syringe for drug addicts
3) the difference between pharmacy and medicine
4) can you work in group?
5) how do you in group?
6) for Muslim guys, what will you do if your class clashes with Friday prayers?
7) for Muslim girls, is it ok for you to expose your aurat while treating patients?
8) why should we choose you?
9) why did you choose to become a doctor/pharmacy?
10) work ethics as a doctor or pharmacist
11) how did you see yourself in 10 years?
12) what is your favourite subject?
13) what should a leader be like?
14) what is your specialty that could help Malaysians?
15) what are your special qualities?
16) what are the steps you would do in order to dispense medication to patients who come to your pharmacy?

for your information, ini adalah hasil survey dari seniors yg dah lalui interview nih..
finally, tggu jelah resultny...

hopefully, dgn ni, sape2 nak atau akan lalui semua ni taun depan or the year after that, xbyk... at least sikit info yg korg dpt dgn mmbca post nih..

utk kwn2 ak yg akn berjuang hari esok, smoga berjaya n Allah bersama korg...

Monday, July 5, 2010

CUKCOO...... :)

when people going cuckoo... humph.. ak pon skang xphm ngn manusia nih.. bkn skang ni bru xphm sbnrny.. mmg xpnah phm pon certain2 manusia nih...

bila mnde x ade.. mstilah nk bagi ckup,
bila dah ada... nk lbih lagi...
yg tu satu hal...

ad plak,
yg ad masalh... mstilah pning2 pale kdg2 tu nk settlekn,
ad yg mslahny kecik, ske besar2kan..
yg pling hebat n pelik tuh... yg xde mslah... sgje crik maslah...

humpphhh... manusia2.... adlah sebabny tuh knape Allah jdikan manusia ni mcm nih. salah satuny, Allah nk suh kte blaja... dalam kes pertama tuh,, Allah suruh kte brsyukur ngn ap yg ad.. tpi xbrmksd kte xpyah berusaha utk sesuatu yg lebih baik.. setuju???

second case, urmmm.. ap yg ak dpt is... ap2 pon yg kte hadapi lam hidup nih... balik lah semula kepada Allah... kdg2 mslh kte tu bleh jadi ujian yg Allah nk kasik... utk tmbhkn iman, tuk dekatkn kte padaNya.. or mgkin gak Allah tu rndu nk dgr doa n rintihan hambaNya.. mcm cerita yg pernah ak dgr mase ak form kecik2 dlu.. form 1 or form 2.. xsure... tpi isinya mcm nilah lbih krg..

suatu ketika, adalah seorg hmba ni yg sentiasa berdoa n meminta kepada Allah...

maka, bertanyalah malaikat kepada Allah,
"adakah doanya akan dimakbulkan kali ini Ya Allah?"

Allah menjawab, "Nanti dahulu.."

si polan masih terus berdoa.. meminta dan meminta dari Sang Pencipta,

malaikat bertanya sekali lagi,
"adakah doanya akan dimakbulkan kali ini Ya Allah?"

Allah menjawab, "nanti dahulu.."

sehingga pada suatu saat malaikat mengulangi lagi pertanyaannya..

Allah pula bertnya, "Adakah dia masih berdoa kepadaku?"

malaikat membalas.. "ya, Ya Tuhanku.."

Allah berkata, "biarlah sedikit masa lagi kerana sesungguhnya Aku suka dan rindu mendengar suaranya meminta dan berdoa kepadaKu..."

seronok x dgr nih?? sbb, mase ak dgr ni.. ak rse seronok sgt.. sbb ak tahu Allah sentiasa ad n dgr ap yg kte ckp@doa@minta...

selen tu gak,, berbalik kepada cerita asal kte tdi, mgkin gak Allah nk bgi masalh n ujian tuh sebagai kifarah dosa2 kte yg dlu... maka, marilah kte same2 muhasabah..
but, the most important thing to remember is... dalam setiap masalah pasti ad jaln keluarnya.. n bagi setiap masalh pasti ada pnyelesaiannya.. cuma lambat atau cepat je tuk selesaikan semua tuh.. so, be strong n have faith... bak kate kwan ak, "eventually, everything will be okay.." :)

p/s: niat nak tulih sikit je.. terpnjg lak.. mklumlah dah lme xnulih n wat post baru.. dah bersawang dah blog nih.. hehe..

Wednesday, June 23, 2010

after a while...

well,, xde pe pon nk kongsi... skadar xnk bgi blog ni kosong sgt je... lgpon ak xnk mghmpakan hati echah yg smgt meminta kinah pesan kt ak tuk update blog... nk wat cne, dy mmg ske bce blog aku.... (hahahah... sumpah bajet... men je chah..)

da start klas... dah msuk sem last... hopefully this last sem will worth somethng for me, my family and all my frenzzz.....

n.. ak sgt xsbar nk tggu kwn2 ak dri msir n jordan blik.. ad rezeki kte jmpe tau! lawat ak kt sini if ak xmmpu nk brjln2 ke tmpt korg.. (anis!!!! ko wajib dtg jmpe ak..)

tu je kot.... smoga ak trus brsmgt n tabah tuk hari2 seterusnya.....

Monday, May 31, 2010

ting...ting...

ok now... ENOUGH REST N MOVIESSSS!!!!!!!

i started my assignments today... fuhh!! 10 mins reading d article n i felt like killing myself... exaggerate huh?? haha.. guess i am.. but true.. theres a lootzzzzzz of reading to do.. n plus praphrasing..... citationsssssss... urgh... but its fine.. for d sake of SACE..

i give my all~~~ (haha make it like mariah carey..)

lets do dis!!! (now make it sounds like dean~~ kikih)

ok.. enuf for now... stop all these n continue with ur work.. bye!




Sunday, May 23, 2010

selamat tinggal... jumpa lagi..

Sesungguhnya semasa ak sdg menulis post ni... ak keseorangn di rumah.. (kt akasia la mksd ak..) sorg2 housemate ak blik.. mule2 cici, aida, nisa, n bru je kjap tdi syeqah...

setelah 2 hari ak bertungkus lumus meng'clear'kn rmah yg berlmbak2 brg ni, (ak pon xtau la cane ley jdik byk cmni brgny.. "-.-) akhirny da CLEAR!! huhu.. tahniah2 pada wana..

dyorg kate next sem maybe ktrg x dpt rmah yg sama dah.. n probably, housemate pon akn tukar.. tpi probability tuk ak satu blik ngn syeqah tu mgkin tipis la sket berbnding cici sbb dyorg nk asingkn dak ausmat n alm n adfp n alg n segla2ny lah... (org kate....huhu)

ak msti akn rindukn suasana bilik ni andai kata ak x duk sini dah nex sem.. wlupun mcm2 mnde yg *****@##$%&*^~!!@@@ jdik, tpi, kenangn yg indah 2 msih ad... msih byk... ak msti rindu suasana mase ktrg bising lari2 keluar msuk dri mah ak ke mah sebelah... men bunga api mse bln pose... bgn pagi2 mkn pancake same2... mcm2 bntuk jdik... semua excited. ad yg nk wat bntuk love la, sotong la, bola la.... hebat kwn2 ak... pastu, suasana ktrg msak same2 kt dapur... aida masak, cici pnya kobis goreng, nisa pnya mi goreng... humph... seronok sgt... pastu mkn rmi2..

akn rindu suara Ily nyanyi smbil men gitar n mka annoying dy.. (haha.. sory Ily, lup u).. Glak Izyan yg ak pon xphm ap yg dy glakkn kdg2.. ak ckp sepatah dy glak, ak xckp pape pon dy gelak.. motip sungguh kdg2 izyan 2..haha.. bunyi hamster si syeqah 2 mlm2 teman ak study physics.. wlupon tikus2 2 slalu wat sepah yg mmpu tuk wat ak tenyeh2 dyorg, tpi at least dyorg tmn ak study.. kn??

n yg pling ak xley tggl msti lah kwn ak.. cici.. she's always there for me.. haha.. mcm2 lah yg ktrg went tru together especially dis #$@$ sem.. haha.. klu xde dia ak xtau la ak mmpu tuk survive ataupun x... n nisa' yg motip 2... ak gmbira sgt bile dy sggup cte kt ak mcm2.. ak brbgga nisa.. haha (ko phm kn ap mksd ak? cte pasal ap? betik... hahaha)

but above all these, ak sgt bersyukur Allah kurniakn ak kwn2 tuk ak hadapi hidup ak kt intec ni tiap2 ari... tnpa kwn2 ak mgkin xdlm keadaan skang ni.. happy n content... so, thnx all my frenz.. 4/408 n 4/406.. luv u guyz...




ak ngn cici..... dgn buttons bru bli tuh..huhu



nk highlight gmbr nisa sbnrny kt sini.. (ko msti rse cm nk bunuh ak kn skang sa2?)




sabda Rasulullah,
"Jika seseorang itu sayang kepada sahabatnya maka hendaklah dia beritahu bahawa dia menyayanginya." (Riwayat Abu Daud)

SO... AKU SYG KORG SEMUA!!! SEMUA KWN2 AK... AWAK.. AWAK.. AND AWAK... SEMUANYA... MMMUAAH...

p/s: ad gmbr yg len, tpi xsesuai kot utk di post kt sini... koleksi peribadi.. huhu.. ayt xley blah..kihkih..

Saturday, May 15, 2010

wat shud i do?

hurmmm.. post kli ni mmg xde kaitn dgn ap2 pon sbnrny... cme ak nk kte yg ak boring melampau arini... da xtau nk wat ap... n ak plik nape ble ak ad mse tuk duduk bertng n mnikmati hidup ak... msti ad je, mnde or lbih precise org yg nk mnyakitkn ati ak... urghhh.... sabo2...

plus, sme org kuar arini... jdik ak xde sape2 kt mah ak.. mah mne2 pon ka rse xde.. sme kwn2 ak mmg hebat sbb dyorg kuar tnpa ajk ak... so, tggl la ak sorg2 kt sini..

then, ak lapo yg sgt2... disebabkn prasaan mlas yg mlmpau2 n ketiadaan org di sekeliling ak mmbuatkan ak xde mood nk wat pape pon..

simpati x ngn ak??? n ak xtau ak juz being overeact or wat, but really, i feel very lonely n vulnerable... i guess its juz me... maybe ak rse cm left out?? i dunno... its nothing i think..

okie, ak rse da puas ak ngarut kt sini n skang ak rse tah pape sgt...




p/s: think more or less im like that now.... HELP ME!!!

Tuesday, May 4, 2010

tired but feeling awesome?

well, its been some time since i last posted sumthng in here.. so, wats new? nothing exactly.. busy with studies revisions n stuffs.. the thing is, i had a news that keep worrying n bugging me..
last friday,
said madam Syarmila,
" health science students are needed to pass TER of 90 n above.. or your parents will be called to attend d parents lecturers day"

n.. luckily im a health science student!!! YIPEEE!!
wooo... thats a lie actually.. im SCARED, im NERVOUS im ANXIOUS n im TERRIFIED..
but everyone keeps saying that..
"u'll be fine"
" u can do it"
"don pressure urself"
"pray a lot.. everything will be ok"

yeah.. hope they were true..
pray for me wud u?? thanx.. n hopefully everything'll be fine n.... better...

DO YOUR BEST N LET ALLAH DO THE REST ... rite?

Wednesday, April 28, 2010

insan bernama ibu dan ayah...

Dalam dunia ni atau dalam hidup seseorg, hanya akn ad sorg je insan yg berglar ibu dan ayh.. mcm2 kte pggil mereka... ad yg pggil ibu, ummi, mak, mummy n klu ak... mama... same goes to the first man of our lives... ad yg pggil ayah, daddy, papa n aku pggil... abah...

jmaat lpas, ad call dri mak ak... dy tnye, akak... (kdg2 mak ak pggil ak along..mne2 la..yg pntg mksd same :]) hari ahad ad ap2 ke???

ak blas... xde apa.. da abih IELTS... nape ma??

xde pe... saje tnye.. mama nk dtg... rindu... alang2 anta adik.. nk gi jenguk akak...

mcm tulah mak... tau je apa yg anak dia pk.. mmg ak rse cm nk sgt blik rmah mggu lpas.. nk2 lak kwn2 ak rami cabut lari pas ielts... untunglah rmah dkat..tpi btul, sepnjg ak hdup ni, ak still xdpt nk figure cane mak ak ley tau ap yg ak pk n ak rse... mgkin 2 kelebihan yg Allah bgi untuk seorg insan yg bergelar... ibu...

berbailk pada cter tdi... akhirnya hari yg dtuggu2 2 pon tbe... mama abah ipan n aina smpi ptg ahad 2... ktrg x gi mne2 pon... round2 kat seksyen 18 ni je.. tpi, ak seronok... seronok yg xtergmbr prasaanny... sbb ble ak pk2 blik ap yg berlaku pada ak spnjg mnggu lpas... hati ak terubat ble dpt jmpe mama abah n adik2 ak.. walaupun ak xbrksmpatan jmpe adik ak yg sorg lagi 2... tpi... yelah.. seronok.. Alhamdulillah..

mak n ayah ak xde skit pon sentuh/ckp tntg ap2 yg berkaitn ngn probs ak... we juz sit together as a family n enjoy d short moments we have.. smpi ktrg selesai solat kt masjid Al-hidayah xjauh dri akasia ni, mak ak kasik ak satu kotak hadiah...

ak bkak.. kasut... tme kasih byk2 ma... ak kte.. mak ak sekadar senyum.. sambil pandang ayh aku.. habislah stgh hari ktrg same2... ble mak ngn ayh ak nk blik da... mse salam2... mak ak pesan :

along, jgn putus asa... InsyaAllah boleh... mama doa...
ak salam pluk cium mama....

tbe2 ayh ak yg selama ni xpnah ckp ap2 masa kami salam2.. tbe2 malam 2 dy kte:
xpe, abah sentiasa sokong along...
n aku salam pluk cium abah...

ble ak naik ats, da smpi bilik.. ak bkak btul2 kotak hadiah mak ak ksik.. rpe2ny bkn ad kasut jek.. ad keychain bntuk kasut gak.. cantik.. lam hati ak.. "dlu mama n abah kasik bntuk teddy bear mse form 5.." tpi, apart from those materials i received... ad sekeping kad bentuk hati yg mama n abah ltak skali lam kotak 2... ak bkak n ak bce :

Untuk Akak,
syang selalu daripada abah, mama dan adik-adik. jgn patah semangat. InsyaAllah semua usaha yang akak lakukan akan dapat keberkatan. mama belikan akak kasut supaya akan dapat menapak ke hadapan dengan penuh kecemerlangan. apa pun yang akak capai kakak tetap anak kesayangan mama, abah dan adik-adik...

mengalir air mata ak bace...tme kasih mama abah adik ipan n aina

"Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)". Surah Al-Ahqaaf ,Ayat : 15




p/s: Ya Allah, semoga Kau berkati usahaku dan Kau makbulkan doaku..... semoga ak mampu untuk mggembirakan dan menyenangkan hati org tuaku dgn bantuan dariMu...