Wednesday, February 23, 2011

bila nmpk islam di bumi kafir..

errmmm... masuk harini genap seminggu aku mngglkan Malaysiaku tercinta.. buat smntra waktu.. hihi.. so.. apa cer aku????

first of all, aku nk ckp sgt cantikkkk tmpat org.. Subhanallah... klu ada org pnah ckp or bgtau korg yg New Zealand, bumi Kiwi ni cantikkkk.... percayalah ckp org tu.. (trmsuklah aku.. kahkah)

ni antara keindahan palmy....


ni kat tepi rumah....




ni klu jalan kuar dri massey, lalu lah kt sini.. amik gmbr kawen kt sini sumpah gempak.. hehe



aku lalu atas sungai ni tiap2 hri gi massey...


maybe ramai dah dikalangan korg yg dpat peluang n rezeki yg sama ngn aku that is to be at the other side of the world, far away from malaysia particularly in western countries akn perasaan prkara yg sama..

Di bumi kafir, yg bila kita duduk among semua org yg ada kt sini, kitalah yg sgt lain dri semua.. yg pling snang tuk wat 'spot the difference'. but hey, Islam tu dtg dri keadaan yg asing n akn brakhir dlm keadaan asing.. so beruntunglah bgi sesape yg berada dlm golongn yg asing trsebut.. setuju?

selama seminggu aku duk kat sini.. xpgi mna2 sgt pon.. dri rmah ke town.. ulang alik dri rmah ke massey... Palmy ni bknny besar sgt.. so, from my observation walking pretty much everywhere I go since been here, aku notice something.

kat sini, kt NZ (n aku rse in most other countries) sgtlah mmntgkan safety pgguna jln raya dia.. kat seme tmpat, akn ada specific pathways tuk padestrians, cyclists (sbb org kt palmy ske cycle) and jln raya tuk vehicles. jdi, jalan asing-asing + korg xgna jln yg sama = korg selamat.. :P


bila dah mcm ni.. ada satu agi rule bila gna jln2 yg dah disediakan.. rule nya ialah, keutamaan pada sesape yg less easy keadaannya..

mksdny camni:
1) klu ada padestrians yg nk cross jln kt zebra cross, kereta msti berenti n bagi laluan
2) bila ada pathways yg terpaksa kongsi as in padestrian + cyclists, cyclists + drivers keutamaan mstilah pada padestrians and cyclists.. korg akn nmpk signboards tulis 'CYCLISTS WATCHOUT FOR PADESTRIANS' or 'WATCHOUT FOR CYCLISTS'.. smthg2 cmtula
h..

phm kan mksud aku?? rule yg bgi aku sama konsepnya ngn adab mmberi salam dlm islam..


"Orang yang berkereta beri salam kat orang nek basikal

Orang yang yg atas basikal beri salam kat orang yang jalan kaki.

Orang yang ssedikit beri salam kat orang yang ramai.

Orang yang muda beri salam kat orang yang lebih tua sbgai tnda hormat

Orang yang tua beri salam kat orang yang lebih muda sbgi tnda sayang.."

so?? apa pndapat korg?? nmpk keindahan yg islam dah ajar kepada pnganutnya kt tmpat yg korg xkn dgr azan... org yg pakai hijab adalh rare.. xde msjid... yg hnya ada juz islamic centre yg xde lah besar mna.. x sebesar masjid negara, x secntik masjid putrajaya..

wlupon mgkin dyorg xtau pon apa adab bagi salam dlm islam tuk wat rules mcm tu, tpi from deep within me, i'm impressed.. adab sopan yg islam ajar, yg sepatutny ada dlm diri setiap org yg brgelar muslim mcm dah beralih tmpat.. beralih kat org2 yg xmngucap kalimah syahadah.. yg x mngaku Allah, infact ada yg mnenentang keras.. hurmm... same2 lah kita pkir..

SUBHANALLAH~


ni tambahan gmbar ngade2...

lepak2 kt massey..


pastu on the way balik pas beres2 kat massey... kihkih..

4 comments:

iman_insyirah said...

wana!!
really miss u!!
bile kite boleh skype menyekype neh??
nyway,NZ nmpk sgt bez.org nk g situ laju2...

akubukansapesape said...

miss u too!!!!! bez!!! dtg lah laju2!! aku ngah tggu tepon dri internet provider lah ni.. so pastu mmg bley online laju tiap2 hari.. haha..

anisnadyra said...

best nya bila sudah sampai dan sudah habis ausmat..
betol dan tak salah sem2 amat sangat menguji semua aspek..
tapi bila teringat all my 4 seniors selamba je dah lepas ausmat dengan result gmpak boleh fly...
hehs.. saya insHaAllah boleh.. absorb semangat akak2 la ni :D
doakan ye :)

akubukansapesape said...

awak pon bley insyaallah anis... semua boleh.. usaha, doa byk2.. tpi kne slalu igt, apa2 pon semua rezeki Allah.. akk doakn awak dpt yg terbaik! :)