Thursday, December 9, 2010

These two weeks

Fuhh... Setelah berbulan-bulan aku x mnjejakkn kaki n tgn ke blog aku nih. Bukan stakat bersawang, dah xtau hantu apa dah yg bertndang kat sini. Mmg kompom kene wat seance dah nak halau seme2 makhluk supernatural nih.. (haha.. kidding.. tahayul seme2 tuh)

Wokeh.. To start with, my life been pretty awesome. Aku nak wat laporan perjalanan kerja aku selama 2 mmgu nilah raseny.. sbelum tu, tuk pngetahuan korg, aku ada wat internship for my uni application.. so...

Di bawah adalah laporan secara xrsmi yg aku sediakn tuk korang: (kurkur..)


LAPORAN KERJA PRAKTIKAL DI INSTITUT BIODIVERSITI & VETERINAR KEBANGSAAN

Nama : Nur Syazwana Sharim
Tempat : Institut Biodiversiti & Veterinar Kebangsaan, Jerantut, Pahang
Masa: 29 November 2010 hingga 9 Disember 2010

Pada tanggal 29 November 2010 sehingga 9 Disember 2010, saya pelajar seperti yang tertera di atas telah menjalani kerja praktikal di Institut Biodiversiti & Veterinar Kebangsaan (IBVK) di bawah bimbingan Pegawai Veterinar bertugas, Dr Lai dan Dr Hafizan. Kerja praktikal ini juga turut disertai 2 orang pelajar Tahun 2 Fakulti Perubatan Veterinar Universiti Malaysia Kelantan iaitu Syakira dan Fadilah.

(Perh... Dah la wat ayat skema2 nih.. Pnat aku perah otak nak betulkan tatabhsa. Lagipon xyah lebih2, nnti korg kagum sgt ngn vocab aku. Aku xnak r korg terseksa.. err.. maksud aku kagum.. yup2.. KAGUM.. ngee~)

Banyak sbnrnya yg aku blaja. Dri segi health maintainability sampai la management works. Tu blom trmsuk personal advices dripada staff2 IBVK yg sgt gempak nih. Aku rase drpda korg stress baceeeee je apa yg aku wat, bek aku kasik graphics sket kat korg. Baru r nmpk menarik tertarik n mmg da BOOM sket.. (Kununnye~~)

Ok, hari2, keje ktrg start pagi2 kol 8. Btw, tuk pgtahuan korg, kat IBVK ni ada lmbu, kambing, kerbau, rusa n bakal ada byk agi binatang len taun dpn. IBVK ni sbnrny pembekal n pengumpul semen tuk wat cross breeding r especially. so tgas aku adalh tolong dyorg jaga kambing2 n lmbu2 penjantan ni...




Nilah kandang lembu yg aku n senior2 dri umk kne cuci hari2.. sbnrnya ada satu lgi kndang lmbu kt bawah tpi aku xyah lah tnjuk kt korg.Nti korg kesian lak kt ktrg kn... haha




Ni lak baka lmbu KK a.k.a Kedah Kelantan.. huhu.. ak rse nme dy msti mmpu mmbanggakn n mngembangkn hidung anak2 Kedah n Kelantan.. kihkih.. tuk pngetahuan korg, ni je satu2 nye baka pure dari Malaysia yg ada.. yg len seme dah kacuk2.. xtau dah bpe byak mixed.. bese lah.. 1 malaysia... ngahaha..




Ni antara baka len yg aku smpat amik gmbr.. ni Charolais, baka dri Charolles, France.. tpi sgt popular kt Australia tuk cross breeding.. sgt besar n tggi.. bulu yg lmbut n.. klu korg tgok lmbu nih for real.. perhhh.. sgt rse cm nk wat daging burger n makan laju2.. haha..




Lembu ni lak aku xsure baka apa n dari mna.. but thats not the point. Yg aku nk tnjuk kt korg ialah kaki lmbu ni yg biru2 tuh.. tu sbb ktrg smbur woundsanex (ubat fungsinya sbgai flies repellent). kaki2 lmbu ni byk yg ada maggot wound. ble sbut maggot means MAGGOT.. literally.. fuhh.. ada yg dah luka bernanah plus ngn tlur lalat.. ha.. baunya lak.. perh.. mmpu menjatuhkan sebatillion tentera Nazi.. (haha.. hyperbola~).. tpi mmg pon bau dia.. ngerkk~~ tdo mlam pon termimpi2.. haha..nilah antra treatment yg ktrg kne wat...


Kat kandang kambing lak........



meet three sisters... from left: Fajar, Baby, Browny.. haha.. nme len gler masing2.. mklum r godmother masing2 yg kasik nme kn.. so ske hati r.. haha




Ni Encik Akhlak Veterinary Assistant kt IBVK ni yg ngah mesin bulu biri2.. aku pon wat gak.. tpi xdapat r nk tnjuk gmbr kn.. sbb time aku ngah mesin mna ley nk pgg camera.. lgpon mne lak biri2 ni pndai nk pusing n peace klu ktrg nk amik gmbr sesame.. hehe.. xsnang sbnrnya mesin bulu biri2 nih.. memerlukn skill yg tggi.. huh..




Ni lak gmbr time ktrg kat kandang ternak kmbg org persendirian.. ni kre field work r.. Klu sape2 yg ad trnak kmbing or lmbu, nk mntk tlong IBVK nk wat kje2 cm vaccination ke or in this case, SIDA ( a way to synchronize livestock birthing) bley r dpt free... untung wo... Ni Dr Lai n Encik Akhlak ngah set up apparatus. Yg En Ahklak pgg tu, tuh ultrasound machine.. nk check kmbing bunting or x..




Ni Dr Lai yg ngah tekun checking the goat...




ni aku yg ngah msukkn sejenis alat ke dalam bhgian vulva kmbg betina tuk prevent drpda kmbing2 ni mate.. so, after 19 days, n kmbg2 ni seme akn on heat, alat tu akn dicabut n mereka2 pon ley mate then dptla anak kmbing secara beramai2 nti serentak... huhuhuh....



so, spnjg duk ngn kmbing2 nih, ak ada 2 kmatian dlm satu hari.. sekor kmbing betina yg dah lme sakit pas dy keguguran.. (tragis x??? Tpi ok gak dy sakit, at least aku dpt pluang wat

injection/ sub cut=injection under the skin.. huhu) pastu, sekor agi anak biri2 yg xsempat nk lahir sbb tersgkut.. Anak biri2 tuh besar sgt tuk mak dia, jadik susah nk kuar.. (tulah padahnya duk ngn biri2 jntan baka beso.. erk~ Haha) n cam bese, pas mnghadapi kematian, adalah post mortem yg kne dibuat.. ngehehe..

tulah cte ak.. apa yg aku dpt.. hurmm mcm2 sbnrny.. yg ak sgt pasti is, the job is a kinda of nikmat yg Allah kasik kt aku.. thats for me.. klu korg paham, apa yg aku rse spnjg aku wat seme2 ni, i mean all my practical work, aku dpt satu kepuasan.. penat n susah seme2 keje nih, thats for sure.. tpi at the end of the day, aku rase some kinda satisfaction yg mmpu wat aku happy.. Allhamdulillah pada Allah.. hopefully korg pon dpt rse apa yg aku rse dalam setiap apa yg korg wat... InsyaAllah...




2 comments:

ainazirah said...

"Wah, hebatnya kawan aku!" (nada baku)

btw, mane tudung baru yg lawa tu?

akubukansapesape said...

echah,
haha... lawa apanya.. kn tdung bawak gi ladang.. ngahah.. lawa la stakat tuk bawak gi ladang.. tu yg biru gelap tulah..